Allt går i lås

Idag föll alla pusselbitar på plats och flera olika delprojekt kunde slutföras. Men låt oss börja med det som jag nämnde igår men inte belade med bild. Igår nämnde Sisyfos att vi la på kompost på skuggrabatterna.
Vi har däremot inte grävt upp och ersatt alla hostor som såsom planen var förra hösten. Sisyfos skulle ha gjort det tidigare men har inte hunnit med så rabatterna får se likadana ut i år igen. Som synes har makarna Sisyfos nu också fått en stor vattenuppsamlare av grannen som ska flytta. Den kommer att komma väl till pass och har riggat upp på lite timmerrester så att en vattenkanna enkelt kan fyllas på.

Pelargången och dess bjälklag är helt klart och på morgonen rev Sisyfos alla arbetsställningar samt städade rent och skurade med högtrycken. Fantastiskt tillfredsställande att ha gjort klart detta moment.
Nu ska vi lägga ett billigt tak som får skydda bjälkarna temporärt till dess Sisyfos gjort klart planen för hur taket ska se ut på riktigt. Med detta gjort planterade makarna Sisyfos tillsammans de 150 Crocosmialökarna i övre rabatten. Medan fru Sisyfos sedan fortsatte med att vårrensa rabatterna grep sig Sisyfos an uppgiften att lägga på toppdress. Första momentet var att lägga ut alla fyrtio säckar med toppdress.
Säckarna skärs sedan upp och töms i en sträng, där strängen förlängs av innehållet i respektive säck med toppdress. 
Sedan dras toppdressen i respektive stäng ut och gräsmattan täcks av lager toppdress av varierande tjocklek. Det är i detta stadium som man börjar misströsta och befara att man aldrig får någon ordning igen.
Konststycket är nu att arbeta in toppdressen i gräsmattan och fördela ut den så att det mesta av materialet hamnar i de sänkor som finns i gräsmattan. För att få riktig faston på detta moment så behöver man gå över gräsmattan med en tung och förhållandevis lång bräda/stege. Sisyfos har funnit det bästa att använda en upp-och-nervänd arbetsspång som han drar fram och tillbaka med ett rep som spänts från kan till kant. 
Dragandet är arbetssamt och man får går över ytan flera gånger i olika riktning för att se till så att toppdressen hamnar där den ska. På det här sättet täcks nu de gräsfrön som lades ut igår och sista momentet är att vattna in toppdressen.
Man får nu en bra överblick över var gräsmattan har svackor, dvs där det är mörkare, och där det har rätt nivå, dvs där det är mer grönt. För att få riktig ordning på gräsmattan får Sisyfos nog arbeta in material under flera år, men man får vara långsiktig i arbetet med sin trädgård.

Det känns oerhört skönt när flera olika delprojekt nu går i lås vilket möjliggör omfokusering mot andra delprojekt. Men Sisyfos ska nu lägga i en extra växel för att få ordning på pelargången och dess växthus.

Kommentarer

Populära inlägg