Snubbla på mållinjen

Makarna Sisyfos hade laddat upp med en rejäl hög med renspolad sten och hade cement för att ta projektet i mål. Planen var att gjuta i formen så pass mycket på lördagen så att det bara skulle vara att toppa upp det sista på söndagen. Lördagen förflöt helt enligt plan men det kom att krävas fem betongblandare mot de förmodade tre. Formen fylldes som avsett men formen bågnade lite väl mycket mot jordkasunsidan, men det kan räddas upp vid sista gjutningen.
På bilden ser det ut som om att formen är nästan fyll men för att komma upp i rätt nivå så måste formen sättas om på ny och högre nivå på båda sidor. Förmodligen skulle det då bara krävas en betongblandare och lite små skrotsten för att göra det sista. Problemet var dock att betonggruset, eller 0-8 som det heter när man beställer, tagit slut. Kvar finns endast två hinkar vilket blir ett problem med hänsyn till att en betongblandare kräver 1-2-3, dvs en säck cement, två hinkar grus och tre hinkar betonggrus.
Alternativen är således antingen att beställa hem en stor volym betonggrus eller nöja sig med att åka och köpa en säck med sandlådesand. Sisyfos beslutade sig att sikta in sig mot det första alternativet. Det krävs förvisso löjligt lite under resten av denna säsong, men han får därmed en flygande start på nästa säsong med massor hemma.

Sisyfos valde därför att ta det lite lugnt i arbetet med att sätta om formarna. Första momentet var att plocka loss befintlig formsida mot jordkasunsidan.
Formen rensades från betongrester, ny gaffatejp sattes över de skruvhuvuden som förlorat sina, nya höjddistanser skruvades på plats, varefter formen lyftes på plats och skruvades fast.
För att fånga upp rätt nivå märktes rätt nivå ut med rätskiva, vattenpass och snörslå. Därefter skruvades trekantslist fast längs denna linje.
Därefter skruvade den mindre innerformen loss och ytan spolades rent. I bilden nedan syns det hur lite som är kvar att gjuta innan allt är färdigt.
Slutligen fixerades den inre formen,egentligen bestående av två mindre ihopskruvade formar, och skruvade fast i lod via snedstag.
Nästa helg gjuts det sista, antingen som en konsekvens av att Sisyfos fått hem en massa nytt betonggrus eller som en konsekvens av ett köp av en säck med sandlådesand.

Kommentarer

Populära inlägg