Årskrönika

Det kom inte så farligt med snö så Sisyfos kunde klämma in ännu några timmars stenspräckande så här på årets sista dag. Sisyfos glömde dock ta med sig kameran ut så det blir inget bildbevis på det lilla som blev gjort.

Däremot är det dags att summera 2015 för Sisyfos. På senhösten 2014 kom slutligen de timmerbjälkar som Sisyfos beställt tidigare.
Timmerbjälkarna kom dock lite för sent på året för för att kunna inleda bearbetningen av dem så de bars upp från parkeringsplatsen i väntan på sin tur.

Vintern 14/15 var snölös vilket innebar att arbetet med timmerbjälkarna kunde inledas redan i februari.
Med hjälp av färdigsågade jiggar 
ägnades helg efter helg åt att såga upp timmerbjälkarna. Till slut var alla timmerbjälkar färdigsågade i väntan på montering.
Genom ett finurligt användande av reglar
kunde Sisyfos med hjälp av söner börja lyfta upp tunga bjälkar på pelarna.
Timmerbjälkarna fogades samman med timmerdymlingar 
och timmerarbetet kunde till färdigställas under maj.
Sisyfos är ännu inte på det klara med hur det färdiga taket ska se ut men i väntan på detta så reglades det upp en temporär lösning innan semestern
och ett plåttak kom på plats efter semestern, så nu är timmerbjälkarna och pelargången nederbördsskyddade.
Timmerarbetet var ett välkommet komplement till det övriga bökandet i backe och berg. Vintern kom delvis att ägnas åt att finna fast berg för ett fundament för den högra poolmuren. På våren började makarna Sisyfos arbeta sig ner mot fast berg 
vilket det nåddes lagom till sommaren
och nästan omgående gjöts fundamentet på plats.
Därefter vidtog det nödvändiga men avskyvärda arbetet med att avlägsna den bergklack som likt en valrygg sticker upp ovan den tänkta poolbotten.
En julidag så åstadkom Sisyfos ett Herkules-uppdrag då han borrade 146 hål med ett mediandjup på en halv meter. Direkt därpå fylldes hål efter hål med Snigamit och bergsryggen försvann block efter block.
Så fort makarna Sisyfos kunde så påbörjades fortsättningen på den högra poolmuren, vars slut kan ses till vänster i bilden ovan.
Skrotstensmuren uppfördes på sedvanligt sätt, skift efter skift,
och var relativt snart uppe i rätt nivå.
Med skrotstensmuren, vars sträckning ännu inte är klar, på plats påbörjades arbetet med att skrotstengjuta upp en grovbotten
vilken nu är på plats där det är möjligt att ha en grovbotten.
Sedan dess har makarna Sisyfos nött med borrhammare och små kilar för att ta bort det som inte velat lossna med Snigamiten.
När året nu klingar ut har vi så sakteliga nött bort en del men mycket återstår att göra under 2016 innan grovbotten är på plats även här.
2015 har dock inte bara bjudit på monomant grovarbete. Makarna Sisyfos börjar nu på allvar tackla de hortikulturella utmaningar som bjuds. Årets första uppgift blev att gripa sig an den högra av rabatterna i bilden nedan.
Genom att plantera om och använda växter redan på plats i trädgården flyttade hostorna bor och nya växter sattes i deras ställe.
Tyvärr upptäcker Sisyfos nu att han inte fotat hur rabatten sett ut i all sin prakt men det får bli en bakläxa för 2016. Alla uppgrävda hostor samt lite olika gräskompositioner planterades i den färdiggjorda vänstra poolkasunen i väntan på att denna planteras upp i sin helhet. Även om det ser bra ut i bild är placeringen av dessa hostor, i full sol, helt fel och de har inte mått bra av upplevelsen.
Även i år vertikalskar och toppdressade Sisyfos gräsmattan.
Som ett resultat av detta och en återkommande gödslingsregim har gräsmattan tagit sig bra.

Med gemensamma krafter formklippte makarna Sisyfos idegranshäcken vid gräsmattan
och av bara farten så passade fru Sisyfos på att formklippa idegranshäcken i köksträdgården.
Lagom till hösten passade makarna Sisyfos också på att köpa plantor till nedsatta priser eftersom allt ska säljas ut.
Dessa växter har nu övervintrat i den vänstra poolkasunen inför nästa säsongs utplantering. Med tanke på den långsamma skapelseprocess som präglar detta projekt så är det något som ska vi ska utnyttja flera gånger.

Slutligen hade makarna Sisyfos en ofantlig tur och lyckades erhålla en dopfunt i ölandssten från en kyrka som avkristnats.
Arbetshypotesen är att denna ska placeras framför huvudingången men där är det inte klart på långa vägar
så dopfunten får stå på parkeringsplatsen till dess den ska flyttas. Det ger dessutom Sisyfos god tid att fundera ut hur själva förflyttningen av ett halv ton sten ska gå till.

Med detta sagt vill makarna Sisyfos tacka er läsare för ert intresse och er uthållighet. 

Gott Nytt År och varmt välkomna tillbaka 2016.


Kommentarer

Populära inlägg