Nytt år - nya möjligheter

Det nya året börjar precis som det gamla slutade, dvs ett envist nötande med borrhammare och kil på ett berg som vägrar samarbeta. För ordningens skull kan det noteras att detta är den 25 månaden i rad som Sisyfos är verksam. Uppgiften är förvisso envist monoton, på gränsen till ogörlig, men det är härligt att vara utomhus och uppgifterna, per se, passar Sisyfos envisa kynne.

Efter öppnandet av sydostpassagen har Sisyfos nu riktat om fokus på den bergbit som kan ses i strax till vänster om mitten i bilden nedan.
Där återstod en platå av berg, precis ovanför den avsedda grovbottennivån till följd av att Sisyfos borrat för grunt. Istället för att vänta in våren, en ny bergborrning och spräckning medelst Snigamit har Sisyfos valt den mer arbetsamma metoden att ta bort berget med spräckkilar. Detta har visat sig vara en riktig utnötningsövning då berget inte lossnar som block utan i knytnävsstora bitar.

Sisyfos stretar på och borrar hål efter hål med tio centimeters mellanrum och spräcker bort småbitar, i regel inte större än 10 x 10 centimeter. Det blir många borrningar, många kilar som används och en långsam process som sakta tar bort det uppstickande berget.
För att kunna ta ner berget till rätt nivå måste berget tas bort i en trappstegsformation för att det ska finnas ett fritt utrymme att spräcka berget ut emot. Tidsåtgången är stor och detta skulle inte vara effektiv resursanvändning under högsäsong. Uppgiften är dock inte köldkänslig och passar att låta sig göras nu när Sisyfos inte har något annat som måste göras.

Kommentarer

Populära inlägg