Att bygga en mur

Det är inte bara Sisyfos som bygger eller har planer på att bygga murar. Av allt att döma kommer USA inom kort att lägga avsevärda resurser på att bygga en mur, som inte lär stå den kinesiska muren efter i längd. Sisyfos ser det därför som en välgärning att i sociala medier visa ett sätt att uppföra en mur på.

Gårdagens gjutning spolas rent och vidhäftare förs på. Därefter pussla Sisyfos det första lagret av jämntjocka ölandsstenar. Det är viktigt att dessa stenar är stora, ligger stabilt och inte vickar, ligger i våg i båda riktningar och i linje samt går in långt i murens djup.
Med första kallagda, dvs det är inte lagt i bruk, lagret på plats läggs nu det andra. Grundprincipen är att en sten ska vila på två stenar och tvår stenar ska vila på en. Det är därför nu en fråga om att se till att stenarna möts på en sten och att inga långa vertikala skarvar uppstår. Sisyfos arbetar nu med mindre djupa stenar, som ligger på det första lagret av större stenar. Här blir det ofta en fråga om att hitta uppstickande delar av stenarna som skapar vickande stenar och hugga bort denna utskjutande del. Även här är det centralt att stenarna ligger stabilt och inte vickar samt ligger i våg i båda riktningar och i linje.
Sisyfos lägger endast två skift, erfarenheten har lärt honom att ett sista lager stenar blir för vickligt och renderar bara i en sämre utgångspunkt inför nästa gjutning. Det sista steget är nu att föra på betong, i detta fall tre betongblandare. Armeringsnätet utgör det som binder samman skiften horisontellt. Betongen täcker det första större lagret och fixerar det helt när betongen fylls upp till det övre lagret. De mindre och övre stenarna samt betongen bakom dem skapar sedan en jämnare yta inför nästa skift. Som  ett sista säkring i detta varma väder täcktes gjutningen med plast för att inte brinna för snabbt.
I och med denna gjutning har vi nu 193 höjdcentimeter kvar, av 235. Jobbigt men inte omöjligt för makarna Sisyfos. Men Sisyfos betvivlar att Trump vill arbeta på detta sätt i sitt infrastrukturprojekt och möjligheterna att tvinga mexikanerna att göra det är väl ännu mindre.

Kommentarer

  1. Jag vet inte om du behöver mer eller om det är ett bra pris, men det här såg jag när jag scannade av blocket idag. http://www.blocket.se/vi/68158660.htm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är den borta, antingen så missade du den eller så kände du redan till den. :)

      Radera
    2. Tack för tipset men jag såg inte Din kommentar förrän nu, 20:40. Beklagligtvis missade jag det men tackar för Din hjälp.

      Nästa gång missar jag det inte.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg