Omformad

Brittsommaren håller i sig och bjöd makarna Sisyfos på ännu solig och fin dag. Aningen blåsig och men en allt mer påtaglig temperatursänkning men det är ju inget annat att förvänta sig i oktober. Temat för dagen var att byta form inför den sista avsmalnande etappen. Så låt oss börja med en inledande bild av vad som mötte oss på morgonen.
Det gick förhållandevis enkelt att plocka bort formen och demontera dess delar.
För att säkerställa att formen smalnar av och blir 40 centimeter bred högst upp byggde Sisyfos en jigg av en lång formplyfa skiva. Stödbenen fästes vid formplyfan så att om dessa placerade i kant med murens sida så låg överkanten på formplyfan i våg med tidigare mur.
Enklast är att se hur den placerades för att få de första tre formskivorna på plats. Med hjälp av spett fixerades jiggens stödben i linje med murens dragning, varpå plyfaskivorna temporärt fixerades med skruv.
Sisyfos fixerade därefter en regel på baksidan på dessa tre skivor i den nivå där plyfaskivan mötte befintlig betongkant och fixerade dessa med en regel som kilades mot skrotstensmuren (se sista bilden så förstår ni bättre). Därpå fixerades en regel i överkant vilken även den fixerade mot skrotstensmuren. Därefter skruvades jiggen bort och flyttades bort längs muren för att fixera nästkommande plyfaskivor.
Hela övningen ovan återupprepades varpå jiggen lossgjordes för den sista etappen.
Återigen så upprepades proceduren varefter jiggen togs bort och det hela blåstes rent.
Givetvis så svävar inte formen, såsom den förefaller göra i bilden ovan, utan är ordentligt reglad på baksidan. Den nedre fixerande regeln sätter det hela i spänn mot befintlig skrotstensmur medan den övre regeln är fixerad i den nedre och tillser att formen inte trillar över eller trycks bakåt när betong förs i.
För att inte tappa för mycket möjlig gjuttid, nu när vi med stormsteg går mot frostnätter, så plockade Sisyfos ihop bred sju centimeter tjocka stenar, vilka ses klockan sex i bilden ovan, som han ska pussla ett första lager med imorgon. Han förberedde även några fem centimeter tjocka stenar för ett andra lager.

En ordentligt fokuserad insats imorgon, som enbart omfattar två lager, borde kunna pusslas och gjutas av makarna Sisyfos. Håll tummarna.

Kommentarer

Populära inlägg