Vädrets makter

Påskvädret fortsätter att vara en besvikelse men det stoppade inte Sisyfos. Istället var det full fart framåt i projektet. Efter en längre tids grävande var det dags att bli lite mer konstruktiv. Första moment var att ordna en stödpunkt för det stenvalv som Sisyfos ska mura upp. Om än svagt syns säkert de streck på berghällen som ska utgöra spräcklinjen.
Som vanligt ska det därefter borras spräckhål.
vari spräckkilarna ska placeras.
Därefter var det en fråga om att i tur och ordning driva in kilarna
vilket till slut resulterade i att bergklacken sprack bort och Sisyfos har nu ordnat en utomordentlig stödpunkt för valvet.
Eftersom Sisyfos inte grävt ur tillräckligt markerades var ett litet extraschakt behövde grävas,
vilket lät sig grävas relativt enkelt i leran.
Därefter lades reglar och kortlingar på plats som ska ta upp tyngden av stenarbetet medan det utförs. Dessa har bara lagts på plats, dvs de har ej skruvats fast, för att rivningen ska underlättas när valvet är klart.
För att måtta till valvbågen användes en 20 centimeters regel och med en böjlig överbliven OSB-bit drogs en lämplig kurvatur upp (vilken knappt syns nedan) genom att sätta den i spänn.
Regeln sågades till och med denna som förlaga så måttades nästa regel ut och sågades till. Notera solskenet ena ögonblicket ovan följt av snöfallet nästa ögonblick i bilden nedan. Vädret var inte kul, alls.
Båda reglar fixerade sedan på en 35-centimeters gjutplyfa och en kortling fixerades på den högsta punkten.
Nu är Sisyfos redo att börja mura ett valv. Dessvärre är vädret inte i hans favör med snö och nollgradigt. Så gjutande får anstå till nästa helg.
Tillsammans med fru Sisyfos började vi även att bära ut trädgårdens alla krukor och återplacera de växter som övervintrats i den högra jordkasunen. Här har vi placera och planterat de uppstammade pilarna.
Sisyfos passade även på att gödsla gräsmattan, med tanke på allt snöande under dagen, med Stroller Mossa.
Nu ska gräsmattan få ta sig ordentligt och torka upp inför den kommande vertikalskärningen.

Kommentarer

Populära inlägg