Det rör sig framåt

Förra helgen blev kortsidan ner mot gatan klar och målet för helgen var att få högra långsidan klar. Sisyfos tänkte igenom läggningsprocessen ordentligt under veckan som gick och genomförde krönstensläggningen i enlighet med planeringen.

Så glädjande nog så är nu tre av fyra krönstenssidor lagda på den högra jordkasunen.

Det återstår att lägga den vänstra krönstenssidan med 25 centimeter breda stenar. Som avslutning på helgen drog Sisyfos upp riktsnöret, vägde in några höjdmarkörer, de staplade stenar som syns i bilden nedan, och grovlade ut de 25 centimeterskrönstenar som Sisyfos samlat på sig.

Här är det på sin plats med en förklaring hur Sisyfos lägger krönsten så att den blir i våg över långa sträckor. Ölandstenens yta är ojämn och mycket svår att självständigt använda som riktmärke. Så Sisyfos ser till att ha två punkter att väga av respektive sida mot. Genom att se till att ena kortsidan är i våg mot närliggande lagda sten, och samtidigt väga av andra kortsidan är i våg mot den höjdmarkör som läggningen siktar emot så får Sisyfos till en krönstensläggning i våg. Att använda riktsnören över långa sträckor går inte då snörena bukar över distansen. Riktsnörets enda roll är här att få till den raka linjen.

Sisyfos har också använt lite tid var dag åt att lägga några ölandsstenar uppåt mellan pelarna och är nu klar på ena sidan. Nu är det dags att göra detsamma på andra sidan genom att göra lite varje dag.

Med lite flyt så kommer snart all krönsten för den högra jordkasunen vara klar. Då ska övre delen av insidan asfaltsstrykas varpå det sista momentet, jordfyllning kan vidta. Jordfyllningen innebär samtidigt att vi gräver ut där vi ska bygga nya valv och bygga ny mur vid trappan, vilket nu är omöjligt såvida inte jordmassor flyttas.

Kommentarer

Populära inlägg