I grevens tid

Enligt väderleksrapporterna så är kylan nu på väg, så det gäller att skynda sig att få ordning på saker nu. Som tur var så hann Sisyfos precis med att dela ner hela bumlingen och det ni ser i bild nedan är den sista biten som delas ner innan den bärs bort.

All sönderdelad sten har lagts upp men måste nu flyttas så att Sisyfos kan gräva ut och få access nästa säsong. Den sten som delats ner kommer i sin tur att gjutas in i den trappa som ska byggas så inget går till spillo.

Kommentarer

  1. Följer ert fantastiska arbete med stort intresse. Har själv en strandnära fastighet i Halland med mycket ölandssten på sand sedan 40-talet. Är nu inspirerad att anlägga altan mm med ölandssten satt i betong för större hållbarhet. Tänkte 20 cm packat bärlager på sanden och 5-10 cm betong med armering på bärlagret under stenen. Kan det funka? Undrar även över cementfogen. Hur blandar och applicerar ni den.
    Ursäkta min vetgirighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter och tack för din kommentar

      Jag tror det är det kommer att funka med 20 cm packat bärlager och med 5-10 cm armerad betong däröver. Tänk bara på att ölandsstenen förmodligen inte har genomgående samma tjocklek och att du därör behöver sätta den i betong som kan justeras i höjd vid läggning. Gör betongen till detta sättlager trögrörlig så kan du snabbt få till det snyggt.

      Fogen jag har mellan stenar utgörs av murburk, tre delar sand och en del cement.Blanda i vatten så att bruket får en konsistens som havregrynsgröt. Se till att ha fogöppningar som är minst 1,5 cm och för i bruket med fogslev, i många mindre omgångar, från en vanlig murslev som vilar på ena stenkanten.

      Hör gärna av dig hur det gick och lycka till.

      Radera
  2. Hej och stort tack för ditt svar.
    Ja, jag återkopplar gärna resultatet. Nu kom tyvärr frosten emellan så jag får leta lämpliga stenar under tiden. Känns lite lurigt att hitta bra kvalitet infråga om storlekar och tjocklekar. Det verkar finnas mycket småbitar ute på begagnat marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får följa annonser via Blocket och liknande och vara petig när du köper. Ingen ide att köpa småskärvor. Min erfarenhet är att det kommer ut sten på begagnat marknaden i maj/juni och efter semestrarna. Undvik sten som skiktar sig och som låter ihålig när du slår med metall på den.

      Radera
  3. Tack igen för tipset!
    Än så länge har det åtminstone gått att gräva här i sydsverige-).
    Har du något tips på konstruktion av lägre dubbelsidig mur med Ölandssten? Jag skall göra en lägre mur runt uteplatsen som är ca 35 kvm. Omgivande gräs ligger någon decimeter ovanför höjden på uteplatsen så vanlig kantsten passar inte. Det är ca 15 löpmeter med mur som jag tänkte kunde vara ca 50 cm ovan mark och ca 5 löpmeter med höjd ca 100 cm runt en grill-/uteköksplats. Muren bör vara dubbelsidig så frågan är hur man konstruerar muren med Ölandssten på båda sidor och med krönsten ovanpå? Har sett dina snygga kallmurade med betong i bakkant men skulle man göra en sådan dubbelsidig med betong i mitten blir den väl väldigt (för) bred i förhållande till höjden? Har även sett att du ställt stenar på högkant och gjutit lager på lager. Dessa stenar måste väl vara specialbeställda för att få den precision som krävs? Tips vore oerhört tacksamt, jag skickar gärna en bild på området.
    Sent omsider, Gott nytt år!

    SvaraRadera
  4. Hej Peter

    Jag tror att du i såfall får räna med att muern blir 50 cm bred. När jag beställde konstruktionsstenen till växthusedeln så var jag tydlig med att de inte fick ha ett djup på mer än 20-25 cm. Då kan Du med lite passning bygga en dubbelsidig mut met betontkärna och lägga på krönsten som är 50 cm. Hör av dig till Sjöströms Stenförädling , de är duktiga och jag är supernöjd med allt jag beställt hos dem.

    Gott nytt Peter.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg