Urladdning

Med tanke på de senaste dagarnas duttande så blev det en riktig urladdning idag. Läget som mötte Sisyfos på morgonen var följande; två fundament gjutna i sina formar.
 Första momentet blev att riva formarna.
 Tanken var att Sisyfos skulle återanvända valvreglar från förra gjutningen men Sisyfos märkte direkt att det inte skulle gå.
 Dränage röret från taket befanns sig mer ytligt än Sisyfos trodde, vilket ses i bilden nedan. Så Sisyfos fick leta fram andra reglar och snabbt såga till nya valreglar med en högre placering. Sisyfos är därför glad över att han dels duttade med pågjutning av fundamenten så att reglarna kunde anläggas högre upp, dels var han tacksam över att ha mängder av olika reglar som till slut finner sin användning.
 Men Sisyfos skulle få ett problem till med denna valvregeldragning, det skulle inte finnas någon begränsande sida mot tidigare valv. Sisyfos letade därför fram gamla restbitar av OSB som skuvades fast i valvregeln och sålunda skapade en begränsande valvformsida. Återigen upplever Sisyfos detta lite som en triumf för den sparmani som han plågas av, allt finner sin användning till slut.
 Därefter var det dags att återanvända råsponten för femte gången, nu som bäryta för valvet. Det blev en hel del återbruk som ni ser och Sisyfos är mycket nöjd över detta faktum.
 Så valvets bäryta lät snabbt göra sig
 varefter det var dags att provlägga valvblock så att deras placering och sekvens var den lämpligaste.
 Med detta utprövat var det sedan dags att lyfta upp valvblocken och skruva på en formsida samt regla upp den. Valvblocken spolade sedan rent första blocket lyftes ned för att vara redo för gjutningen.
 Med en cementblandare med 0/8 murades sedan valvet upp. Som ni ser lämnar sidoutrymmet fritt så länge som valvet inte är lagt i sin helhet. Det är för att kunna ha en viss möjlighet att pressa ihop stenar om så krävs. Det behövdes dock inte denna gång.
 Avslutningsvis användes en halv blandare med betong, dvs med grus i, för att fylla ut sidoutrymmen och avsluta valvslagningen
Trots att Sisyfos i all hast fick ordna ny valvreglar gick valvslagningen smidigt och i ett jämnt flöde. Så det var en välförtjänt urladdning efter de senaste dagarnas frustrerande små insatser.

Härnäst ska hela denna kortsida skrotstensgjutas upp  till stenläggningens nivå för att möjliggöra murbygge. Dessvärre har Sisyfos slut på 0/8 och har beställt nytt till veckan. Det är därför lämpligt att i helgen börja projektera, gräva ur, städa rent, och bygga form för den hitre långsidans fundament.

Kommentarer

Populära inlägg