Spagat

När bårdstenar ska läggas, speciellt de första bårdstenarna, krävs det ett sekundärprojekt för att ha avsättning för den betong som blir över efter det att stenen lagts. Arbetsinsatsen läggs därför på två håll, ofta en bit ifrån varandra. Så Sisyfos ser det lite som att han nu kommer att jobba i spagat.

Den första bårdstenen som lades har egentligen inget annat syfte än att se ut som en bårdsten, så Sisyfos kunde använde en helt omöjlig sten till detta. Som vanligt när det kommer till denna typ av stenläggning så bygger Sisyfos en liten gjutform kring det som blir bårdstenens fotavtryck. Formen fylls sedan med bruk, lite mer än där ska vara, varefter ölandsstenen läggs på plats, i linje och i våg.
 När betongen satt sig till kvällen skär Sisyfos bort den "muffintop" som pyser ut åt sidorna. Som ni ser har Sisyfos radat upp nästa bårdsten, som kommer läggas imorgon efter det att formen för dagens sten tagits bort.

Den mängd betong som gick till detta var mycket liten varför sekundärprojektet fick svälja huvuddelen av betongen. Sekundärprojektet är att färdigställa delar av den södra kortsidan, så att skyddsrören kan fixeras och gjutas in under bårdstenar längs denna kortsida.
Sisyfos gjuter här en plan men lutande yta, där lutningen är 1,5 centimeter på ett vattenpass som är 180 centimeter. Lutningen är avsedd att underlätta vintertömningen av vattenrören. Sisyfos kommer att dra en lättnadens suck när dessa rör gjuts in eftersom de ständigt är hinder som måste uppmärksammas och ibland ställer till det för Sisyfos.

Kommentarer

Populära inlägg