Ett tungt år

 När året inleddes såg det som var Sisyfos målområde ut som ett granatnedslag. Det var jord, sten och skit överallt.


De grannar och bekanta som kom förbi tittade klentroget på Sisyfos när han beskrev vad som skulle åstadkommas, och medlidsamt på fru Sisyfos för hennes tok till make som ställt till det så.

Tack och lov har det mesta gått som planerat och det som realiserats under året motsvarar i stort den sinnesbild som Sisyfos hade för entréplanet.



Det är fortfarande en del kvar att göra, vilket ska beskrivas i en senare inlägg, men Sisyfos är lättad över att ha kommit så här långt i år.

Sisyfos är lättad eftersom Sisyfos underskattade det arbete som kom att krävas på entréplanet rätt ordentligt. Den minnesgode minns säkert att Sisyfos målat in sig i ett hörn och att han var tvungen att handgräva bort all massa. Sisyfos förmodade vidare att det handlade om runt 30 kubikmeter jord.

Det visade sig i slutändan vara 42 kubikmeter jord som behövdes grävas bort, med en samlad vikt på 54 ton. Och då hade Sisysfos, som ni säkert minns, sorterat ut medelstora och större stenar, för att kunna använda dem vid gjutandet av grundfundament.



Sisyfos fick bokstavligen arbeta stående på en femöring för att undvika att alla stenarna skulle begrava honom. Sisyfos höll stundtals på att bli galen av alla högar med material som låg överallt.

Men i slutändan kunde Sisyfos pussla ihop alla dessa skrotstenar till ett grundfundament. Totalt har det gått åt 213 säckar cement, som i sin tur givit 21,3 kubikmeter betong med en samlad vikt på runt 54 ton. 

Sisyfos har ingen aning om hur stor mängd undansparad skrotsten som använts men en försiktig skattning är att det krävts 1,5 gånger volymen betong, dvs 32 kubikmeter skrotsten med en samlad vikt på 54 ton.

Nu när Sisyfos går igenom de mängder som det rör sig om slås han av att vikterna för alla olika mängder synes sammanfalla till just 54 ton. Så ni får nog ta beräkningarna med en nypa salt.

Sisyfos är av uppfattningen att det varit ett tungt år. Tungt i den bemärkelsen att det flyttats runt en hel del vikt under året, enligt beräkningen ovan minst 160 ton. Men det har i högsta grad varit ett givande år, speciellt med tanke på vad som åstadkommits.

Sisyfos hoppas för en gångs skull på en lång och kall vinter, mestadels för att han behöver hämta sig och hela kroppen från de belastningsskador som uppkommit under året. Som tur var har Sisyfos idrottslig bakgrund och ser dessa krämpor för vad de är och försöker nu läka bort dem inför nästa säsong. 

Då ni, då ska det åstadkommas storverk minsann. I år har vi bara städat upp efter granatkrevaden och skapat en utgångspunkt för vad som komma skall. 


Kommentarer

Populära inlägg