Äntligen stenarbete

Förra årets säsong avslutades med en utfästelse om att färdigställa pelargången, http://sisyfos-och-stenen.blogspot.com/2010/10/sasongsavslutning.html, och en förhoppning om vidare murbyggande. Säsongen så här långt har handlat om förberedelser för pelargångens färdigställande. Det har spräckts berg, gjutits pelare, grävts och gjutits fundament för kantsten.

Skälet är Sisyfos något yrvakna insikt att äldste sonen tar studenten nästa år. Makarna Sisyfos vill därför kunna bereda äldste sonen möjlighet att ha en studentskiva uppe på gräsmattan, med allt vad det innebär. I dessa förberedelser ingår att ha en färdig pelargång. Nu har vi äntligen nått den punkt där vi kan börja producera synligt resultat.

Som en sista förberedelse inför Sisyfos ensamhet i tre veckor skulle det därför sågas till ölandskantsten. I det parti av sten som Sisyfos fick av en granne, se http://sisyfos-och-stenen.blogspot.com/2011/05/ensam-ar-stark.html, så ingick en riktig bamsesten. Bamsestenen var ett utomordentligt ämne till 47 cm bred kantsten men krävde bearbetning.

För att få upp stenen från gatan, där den stått sen vi fick den, så var Sisyfos tvungen att vandra jätte med den. Man ställer då stenen på högkant och vickar den sedan från kant till kant samtidigt som man går framåt med den. Väl på sågplatsen så markerades sågsnitten ut. För att visa stenens storlek har Sisyfos lagt en murslev som jämförelse.
Efter att sågsnitten gjorts börjar konturerna av kantstenen framträda.Rensad från det bortsågade hade Sisyfos fått en riktigt bjässe till kantsten med måtten 47 x 100 cm.Detta kantstensämne vandrades sedan jätte till den plats den skulle ligga. Sisyfos figursågade också till en andra kansten som syns i nederkant i bilden nedan. Båda stenarna kanthöggs för få en oregelbunden "naturlig"kant och lades på distanser på plats för att kontrollera passning och höjd. Det var detta som bättre visas i bild än beskrivs med ord enligt ett inlägg nedan. Nästa vecka ska stenarna läggas i bruk, vilket i sin tur öppnar för den slutliga golvläggningen.Vidare började Sisyfos plocka ut kantstenar att gjuta fast på betongklacken som gjöts i helgen. Återigen är syftet att välja stenar så att plats finns för sättbruk under samtidigt som höjdnivåer hålls. Att passa på plats är ovärderligt för att upptäcka eventuella avvikelse och defekter innan det är dags att fixera allt med bruk.Då var allt förberett för kommande veckors stenläggning. Denna typ av stenläggning är ett pilligt enmansjobb som tenderar att skapa en grinigt fokuserad Sisyfos. Därför passar det bra att fru Sisyfos åker bort på semester och därmed slipper Sisyfos förväntade irritation. Däremot är hon ovärderlig när det ska läggas fog och Sisyfos hoppas det ska finnas rejält med fog åt henne vid återkomsten.

Kommentarer

Populära inlägg